Net ir patyrusiems virtuvės entuziastams gali nutikti taip, kad maistas vis prilimpa prie keptuvės. Ši situacija ne tik erzina, bet ir gali sugadinti patiekalo skonį ar išvaizdą. Jei tai vyksta nuolat, tikėtina, kad kaltė slypi ne tik gaminimo technikoje, bet ir kitose, mažiau pastebimose detalėse. Tad kodėl maistas prilimpa prie keptuvės ir kaip to išvengti?





Kodėl jūsų keptuvė slapta gadina maistą? 🍳
HANZO | Agnė Martinkytė | 2024-10-01
Kodėl jūsų keptuvė slapta gadina maistą? 🍳
HANZO | Agnė Martinkytė | 2024-10-01
Net ir patyrusiems virtuvės entuziastams gali nutikti taip, kad maistas vis prilimpa prie keptuvės. Ši situacija ne tik erzina, bet ir gali sugadinti patiekalo skonį ar išvaizdą. Jei tai vyksta nuolat, tikėtina, kad kaltė slypi ne tik gaminimo technikoje, bet ir kitose, mažiau pastebimose detalėse. Tad kodėl maistas prilimpa prie keptuvės ir kaip to išvengti?
Pasenusi keptuvė
Ar žinojote, kad keptuvę reikėtų keisti apytiksliai kas penkerius metus? Nors šis laikotarpis gali priklausyti nuo priežiūros, dauguma keptuvių su laiku neišvengiamai susidėvi, o pagrindinė to priežastis – subraižytas paviršius. Net jei pripratote prie prisvilusių patiekalų, su tuo taikstytis nereikėtų. Ir dėl mažiausių įbrėžimų keptuvė gali prarasti nelipnias savybes, prasčiau paskirstyti šilumą ir net lemti kenksmingų medžiagų išsiskyrimą. Svarbu ne tik tinkamai prižiūrėti keptuves, bet ir laiku jas pakeisti, kad išvengtumėte šių problemų.
Pasenusi keptuvė
Ar žinojote, kad keptuvę reikėtų keisti apytiksliai kas penkerius metus? Nors šis laikotarpis gali priklausyti nuo priežiūros, dauguma keptuvių su laiku neišvengiamai susidėvi, o pagrindinė to priežastis – subraižytas paviršius. Net jei pripratote prie prisvilusių patiekalų, su tuo taikstytis nereikėtų. Ir dėl mažiausių įbrėžimų keptuvė gali prarasti nelipnias savybes, prasčiau paskirstyti šilumą ir net lemti kenksmingų medžiagų išsiskyrimą. Svarbu ne tik tinkamai prižiūrėti keptuves, bet ir laiku jas pakeisti, kad išvengtumėte šių problemų.

Kad taip nenutiktų, verta investuoti į kokybiškus indus, kurie tarnauja ilgiau ir nepraranda funkcionalumo. „Hanzo“ keptuvių rinkinys, kurį sudaro trys keptuvės, yra puikus pavyzdys, atitinkantis visus kokybės reikalavimus. Pagamintos iš nerūdijančio plieno ir padengtos subraižymams atsparia danga, jos ne tik užtikrina ilgaamžiškumą, bet ir suteikia malonesnį kasdienį gaminimą. Su šiuo rinkiniu galite būti tikri, kad kiekvienas patiekalas bus iškeptas tolygiai, o keptuvių paviršiai nepraras nelipnumo net po daugybės naudojimų.
Visą keptuvių rinkinį įsigijęs vilnietis Tadas taip pat giria jų patogumą: „Ilgą laiką norėjau atsinaujinti ir nusipirkti kelias skirtingo dydžio keptuves. Skyriau daug laiko internetinėms paieškoms, nes norėjau rasti tobulą kokybės ir kainos santykį. Po ilgų svarstymų nusprendžiau išbandyti „Hanzo“ ir nusipirkau visą jų rinkinį. Galiu pasakyti – tikrai nesigailiu. Niekada nemaniau, kad ta viena senoji keptuvė buvo tokia prasta – buvau pripratęs prie to, kad maistas nuolat prikepa arba reikia sukti galvą, kaip pasigaminti patiekalą, kuriam reikia dviejų indų. Dabar net negalvoju apie jokios kitos keptuvės pirkimą, visas tris nuolatos naudoju ir labai džiaugiuosi.“
Ir iš tiesų, laiku atnaujinti keptuvę ar net kelias yra itin svarbu. „Hanzo“ rinkinį sudaro net trys skirtingo dydžio keptuvės, kurios ne tik turi ilgalaikę, subraižymams atsparią dangą, bet ir užtikrina nepriekaištingą šilumos paskirstymą. Tai reiškia, kad jūsų maistas ir atrodys geriau, ir jo skonis bus išlaikytas – be didelių pastangų. Naudodami „Hanzo“ keptuves, galite vėl mėgautis gaminimo lengvumu, kuris ilgainiui nesikeičia, net jei naudojate paviršių braižančius metalinius įrankius.
Keiskite keptuves reguliariai ir mėgaukitės tobulai iškeptais patiekalais kiekvieną kartą.
➤ Įsigyti keptuvių rinkinį

Kad taip nenutiktų, verta investuoti į kokybiškus indus, kurie tarnauja ilgiau ir nepraranda funkcionalumo. „Hanzo“ keptuvių rinkinys, kurį sudaro trys keptuvės, yra puikus pavyzdys, atitinkantis visus kokybės reikalavimus. Pagamintos iš nerūdijančio plieno ir padengtos subraižymams atsparia danga, jos ne tik užtikrina ilgaamžiškumą, bet ir suteikia malonesnį kasdienį gaminimą. Su šiuo rinkiniu galite būti tikri, kad kiekvienas patiekalas bus iškeptas tolygiai, o keptuvių paviršiai nepraras nelipnumo net po daugybės naudojimų.
Visą keptuvių rinkinį įsigijęs vilnietis Tadas taip pat giria jų patogumą: „Ilgą laiką norėjau atsinaujinti ir nusipirkti kelias skirtingo dydžio keptuves. Skyriau daug laiko internetinėms paieškoms, nes norėjau rasti tobulą kokybės ir kainos santykį. Po ilgų svarstymų nusprendžiau išbandyti „Hanzo“ ir nusipirkau visą jų rinkinį. Galiu pasakyti – tikrai nesigailiu. Niekada nemaniau, kad ta viena senoji keptuvė buvo tokia prasta – buvau pripratęs prie to, kad maistas nuolat prikepa arba reikia sukti galvą, kaip pasigaminti patiekalą, kuriam reikia dviejų indų. Dabar net negalvoju apie jokios kitos keptuvės pirkimą, visas tris nuolatos naudoju ir labai džiaugiuosi.“
Ir iš tiesų, laiku atnaujinti keptuvę ar net kelias yra itin svarbu. „Hanzo“ rinkinį sudaro net trys skirtingo dydžio keptuvės, kurios ne tik turi ilgalaikę, subraižymams atsparią dangą, bet ir užtikrina nepriekaištingą šilumos paskirstymą. Tai reiškia, kad jūsų maistas ir atrodys geriau, ir jo skonis bus išlaikytas – be didelių pastangų. Naudodami „Hanzo“ keptuves, galite vėl mėgautis gaminimo lengvumu, kuris ilgainiui nesikeičia, net jei naudojate paviršių braižančius metalinius įrankius.
Keiskite keptuves reguliariai ir mėgaukitės tobulai iškeptais patiekalais kiekvieną kartą.
➤ Įsigyti keptuvių rinkinį
Netinkama temperatūra
Jei esate įsitikinę, kad keptuvės atnaujinti dar nereikia, tačiau maistas vis tiek prikepa, tikėtina, kad patiekalus gaminate netinkamoje temperatūroje. Kai indas nėra pakankamai įkaitęs, maistas pradeda kaupti drėgmę ir prilimpa, nes vandens lašai neturi galimybės greitai išgaruoti. Per aukšta temperatūra taip pat gali sukelti problemų. Jei keptuvė per daug įkaista, patiekalas skrunda iš išorės, bet viduje lieka žalias. Tai ypač svarbu kepant mėsą ar žuvį, kai reikia užtikrinti tolygų šilumos paskirstymą.
Prieš dedant produktus į indą, svarbu įsitikinti, kad jis yra tinkamai įkaitęs – nei per šaltas, nei per karštas. Vienas paprasčiausių būdų patikrinti temperatūrą – įlašinti šiek tiek vandens: jei lašeliai greitai garuoja ir šiek tiek šnypščia, paviršius yra tinkamos temperatūros. Tačiau venkite per didelės kaitros, nes ji gali sugadinti tiek maistą, tiek keptuvės paviršių.

Netinkama temperatūra
Jei esate įsitikinę, kad keptuvės atnaujinti dar nereikia, tačiau maistas vis tiek prikepa, tikėtina, kad patiekalus gaminate netinkamoje temperatūroje. Kai indas nėra pakankamai įkaitęs, maistas pradeda kaupti drėgmę ir prilimpa, nes vandens lašai neturi galimybės greitai išgaruoti. Per aukšta temperatūra taip pat gali sukelti problemų. Jei keptuvė per daug įkaista, patiekalas skrunda iš išorės, bet viduje lieka žalias. Tai ypač svarbu kepant mėsą ar žuvį, kai reikia užtikrinti tolygų šilumos paskirstymą.
Prieš dedant produktus į indą, svarbu įsitikinti, kad jis yra tinkamai įkaitęs – nei per šaltas, nei per karštas. Vienas paprasčiausių būdų patikrinti temperatūrą – įlašinti šiek tiek vandens: jei lašeliai greitai garuoja ir šiek tiek šnypščia, paviršius yra tinkamos temperatūros. Tačiau venkite per didelės kaitros, nes ji gali sugadinti tiek maistą, tiek keptuvės paviršių.

O štai, jei naudojate indą su storesniu dugnu, reikėtų skirti daugiau laiko jo įkaitinimui. Tai dažna klaida, kurią daro virtuvės naujokai. Storesni dugnai šilumą paskirsto tolygiai, bet lėtai. Tinkamai įkaitęs paviršius leis pasiekti puikų balansą tarp greito gaminimo ir tolygaus apskrudimo, o jūsų patiekalai bus dar skanesni ir išlaikys reikiamą tekstūrą.
Per mažai aliejaus ar riebalų
Kartais maistas prie keptuvės prilimpa dėl per mažo aliejaus kiekio. Nors naudojant keptuves su nelipnia danga aliejaus nereikia daug, visiškai be jo sunku išvengti maisto prisvilimo. Tai ypač aktualu gaminant liesą mėsą ar daržoves, kurie natūraliai turi mažai riebalų.
Naudojant minėtą „Hanzo“ keptuvių rinkinį, šių problemų galima išvengti. Keptuvės sukurtos taip, kad užtektų minimalaus aliejaus kiekio, nes jų paviršius yra specialiai pritaikytas tam, kad maistas neprikeptų. Tai itin naudinga norintiems gaminti sveikiau. Negana to, dėl šios technologijos maistas skrunda tolygiai, neprarasdamas skonio ir išvaizdos, o kulinarinis procesas tampa sklandesnis bei malonesnis.
Keptuvė išvaloma nekokybiškai
Netinkamai išvalytas paviršius gali tapti dar viena priežastimi, kodėl maistas prikepa ar netenka skonio. Maisto likučiai, ypač baltymai ar riebalai, gali likti prilipę prie paviršiaus, jei jis nėra kruopščiai išvalytas po kiekvieno naudojimo. Tai ne tik apsunkina gaminimo procesą, bet ir neigiamai veikia patiekalo kokybę.
Norint išvengti šios problemos, rekomenduojama keptuves plauti rankomis, vengiant šiurkščių šveitimo priemonių, galinčių pažeisti nelipnų paviršių. Taip užtikrinsite, kad jūsų įrankiai išliks nepriekaištingos būklės kiekvieną kartą, kai gaminsite. O jei rankomis darbuotis nenorite, investuokite į profesionalią kokybišką keptuvę, kurią galima plauti indaplovėje. Tinkama priežiūra ne tik padės išvengti prisvilimo, bet ir prailgins gaminio tarnavimo laiką.
O štai, jei naudojate indą su storesniu dugnu, reikėtų skirti daugiau laiko jo įkaitinimui. Tai dažna klaida, kurią daro virtuvės naujokai. Storesni dugnai šilumą paskirsto tolygiai, bet lėtai. Tinkamai įkaitęs paviršius leis pasiekti puikų balansą tarp greito gaminimo ir tolygaus apskrudimo, o jūsų patiekalai bus dar skanesni ir išlaikys reikiamą tekstūrą.
Per mažai aliejaus ar riebalų
Kartais maistas prie keptuvės prilimpa dėl per mažo aliejaus kiekio. Nors naudojant keptuves su nelipnia danga aliejaus nereikia daug, visiškai be jo sunku išvengti maisto prisvilimo. Tai ypač aktualu gaminant liesą mėsą ar daržoves, kurie natūraliai turi mažai riebalų.
Naudojant minėtą „Hanzo“ keptuvių rinkinį, šių problemų galima išvengti. Keptuvės sukurtos taip, kad užtektų minimalaus aliejaus kiekio, nes jų paviršius yra specialiai pritaikytas tam, kad maistas neprikeptų. Tai itin naudinga norintiems gaminti sveikiau. Negana to, dėl šios technologijos maistas skrunda tolygiai, neprarasdamas skonio ir išvaizdos, o kulinarinis procesas tampa sklandesnis bei malonesnis.
Keptuvė išvaloma nekokybiškai
Netinkamai išvalytas paviršius gali tapti dar viena priežastimi, kodėl maistas prikepa ar netenka skonio. Maisto likučiai, ypač baltymai ar riebalai, gali likti prilipę prie paviršiaus, jei jis nėra kruopščiai išvalytas po kiekvieno naudojimo. Tai ne tik apsunkina gaminimo procesą, bet ir neigiamai veikia patiekalo kokybę.
Norint išvengti šios problemos, rekomenduojama keptuves plauti rankomis, vengiant šiurkščių šveitimo priemonių, galinčių pažeisti nelipnų paviršių. Taip užtikrinsite, kad jūsų įrankiai išliks nepriekaištingos būklės kiekvieną kartą, kai gaminsite. O jei rankomis darbuotis nenorite, investuokite į profesionalią kokybišką keptuvę, kurią galima plauti indaplovėje. Tinkama priežiūra ne tik padės išvengti prisvilimo, bet ir prailgins gaminio tarnavimo laiką.
Taigi, yra daugybė priežasčių, kodėl maistas prilimpa prie keptuvės – nuo netinkamos temperatūros ir aliejaus kiekio iki tiesiog pasenusios keptuvės. Norint išvengti šių problemų, svarbu reguliariai juos prižiūrėti ir užtikrinti, kad naudojate tinkamą techniką. Investicija į kokybiškas, subraižymui atsparias keptuves, tokias kaip „Hanzo“, gali padėti pamiršti šias bėdas ir stebinti šeimą nepriekaištingais patiekalais.
Taigi, yra daugybė priežasčių, kodėl maistas prilimpa prie keptuvės – nuo netinkamos temperatūros ir aliejaus kiekio iki tiesiog pasenusios keptuvės. Norint išvengti šių problemų, svarbu reguliariai juos prižiūrėti ir užtikrinti, kad naudojate tinkamą techniką. Investicija į kokybiškas, subraižymui atsparias keptuves, tokias kaip „Hanzo“, gali padėti pamiršti šias bėdas ir stebinti šeimą nepriekaištingais patiekalais.